Bezienswaardigheden
Dom van Utrecht
De Domtoren is een gotische kerk in Utrecht en met 112,32 meter de hoogste kerktoren van Nederland en tevens hoogste gebouw van Utrecht. Men begon met de bouw in 1254. Bijna drie eeuwen later, in 1517 was de bouw gereed.
Bij een Beeldenstorm tijdens het zogenaamde verraad van Rennenberg in 1580 werden er vernielingen aangericht die tot op de dag vandaag haar sporen heeft nagelaten.
Op 1 augustus 1674 raasde een verwoestende storm over Nederland en België. Door de ontstane tornado zakte het middenschip van de Dom in elkaar. Tot op heden is de toren gescheiden van de rest van de kerk. Er zijn plannen om het middenschip te herbouwen, maar tegenstanders hiervan hebben dat nog af kunnen houden. Wel is het middenschip in 2004, ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van de Domkerk, gereconstrueerd uit 260 ton steigermateriaal.
De Domtoren ligt aan het Domplein op een kleine 10 minuten lopen vanaf Utrecht Centraal. Via de Catharijnesingel loopt u de Mariaplaats. Deze loopt over in de Zadelstraat en de Servetstraat. De Servetstraat loopt door de Domtoren heen.
Met de bus is de Domtoren te bereiken via:
- Stadsbus 2 (richting Ringlijn Museumkwartier) uitstaphalte Domplein.
Oudegracht
De Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht en was eeuwenlang de hoofdader van de stad. Doordat de Kromme Rijn en Oude Rijn steeds slechter bevaarbaar waren geworden tijdens de Romeinse tijd, werden de kanalenstelsels waarvan de Oude onderdeel van is steeds belangrijker. Het noordelijk deel van de gracht is vermoedelijk gegraven aan het eind van de 10e eeuw. In 1122, tevens het jaar dat Utrecht stadsrechten had verkregen, werd begonnen met het zuidelijk deel van de Oudegracht.
Het uitgegraven zand van de grachten werd gebruikt voor het ophogen van de oevers om op deze manier het overstromingsgevaar te verkleinen. Op de hoge oevers werd een weg aangelegd met daarachter de huizen van de kooplieden. In de 12e eeuw kwam men op het idee om tunnels te graven vanaf de aanlegplaats naar de kelders van de huizen.
Door het bouwen sluizen kreeg men het water niveau in de gracht onder controle en werden vele opslagkelders onder de straat naar de gracht doorgetrokken. Er werden nieuwe kaden aangelegd en zo ontstonden de typische werven en werfkaders.
Tegenwoordig zijn er vele restaurantjes en kleine winkeltjes te vinden waar vroeger de opslagkelders zicht bevonden en kunt u lekker wandelen over de werven.
Vanaf de ingang van Hoog Catharijne is het slechts 200 meter lopen naar de oude gracht via Vredenburg en Drieharingstraat.
Botanische Tuinen Utrecht
De Botanische Tuinen zijn verbonden met de Universiteit Utrecht. De tuinen werden aangelegd in 1633, drie jaar voordat de Universiteit van Utrecht werd opgericht. Naast universitair onderzoek en onderwijs hebben de tuinen tegenwoordig ook educatief een belangrijk doel en zijn ze een bron van kennis voor deskundigen en liefhebbers. De Botanische Tuinen van geopend van 1 maart tot 1 december.
Met de bus zijn de Botanische Tuinen bereikbaar via:
- Stadsbus 12 (richting Uithof UMC AZU) uitstaphalte Padualaan. Vanaf hier is het nog 6 minuten lopen via Weg van de Wetenschap, Padualaan, rechtsaf de Leuvelaan en linksaf de Budapestlaan.
- Stadsbus 28 (richting De Uithof P + R) uitstaphalte Botanische Tuinen. Vanaf hier is het nog 4 minuten lopen via Pedualaan, Leuvelaan en Badapestlaan.
Beste reiziger, hoe behulpzaam is Treinstationinfo.nl?
Geef uw beoordeling in sterren!
Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0
Geen beoordelingen tot nu toe. Uw stem kan de eerste zijn!
Spijtig om te horen dat wij u niet hebben kunnen helpen.
Wij willen ons graag verbeteren!
Vertel ons hoe wij de informatie over dit station kunnen verbeteren: