Bezienswaardigheden
Grote of Sint-Bavokerk
De Grote of Sint-Bavokerk is de grootste kerk van Haarlem en gebouwd tussen 1370 en 1520 in gotische bouwstijl. De kerk was gebouwd als katholieke kerk maar werd in 1573 een protestants bedehuis. In 1471 werd er een schip aan de kerk toegevoegd, die in 1481 volledig tot stand kwam. De 74 meter hoge houten, met lood bedekte toren, op de kruising van de kerk werd tussen 1518 en 1520 gebouwd. In de kerk ligt de schilder Frans Hals begraven.
De Grote of Sint-Bavokerk ligt op 10 minuten lopen van Station Haarlem. Vanaf het Stationsplein gaat u rechtsaf de Jansweg die over gaat in de Jansstraat. Aan het eind van deze weg ligt de kerk.
Kathedraal Sint Bavo
De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is gebouwd tussen 1895 en 1930 en is ontworpen door Jos Cuypers, de zoon van de Pierre Cuypers. Net als de Grote of Sint-Bavokerk is de kerk gewijd aan de patroonheilige van de stad, de Heilige Bavo. In 1948 werd de kathedraal verheven tot basiliek.
In 2011 is men begonnen met een grootschalige restauratie van de kathedraal die nog duren tot eind 2017. Tijdens deze werkzaamheden is de kerk wel te bezoeken. In 2013 werden er 6 ornamenten gestolen waarbij het gebouw ernstig werd beschadigd.
De Sint Bavo kathedraal ligt 2 km ten Zuidwesten van het station. Lopend doet u er ongeveer 25 minuten over om er te komen. Vanaf het Station loopt u het busplein over de Kenaustraat in en loopt vervolgens door het Kenaupark. U gaat via Kinderhuisvest en Zijlvest rechtsaf over de Raaksbrug en linksaf de Leidsevaart in. Deze weg volgen tot u rechts de Sint Bavo ziet liggen.
Met de bus is de kerk bereikbaar via:
- Bus 50 (richting Leiden) uitstaphalte Stadsschouwburg. Vanaf hier is het nog 5 minuten lopen via Wilhelminastraat, rechtsaf naar Raamvest en links de Leidsevaart in.
- Bus 340 (richting Uithoorn Busstation) uitstaphalte Tempeliersstraat. Vanaf hier is het nog 7 minuten lopen via Tempeliersstraat die over gaat in de Eerste Emmastraat. Na de Emmabrug gaat u rechtsaf de Leidsevaart in.
Amsterdamse Poort
De Amsterdamse Poort, vroeger de Spaarnwouderpoort genoemd, is de nog enig overgebleven stadspoort van de oorspronkelijk 12 poorten in Haarlem. De poort is gebouwd tussen halverwege de 14e en begin 15e eeuw.
De poort markeert het eindpunt van de route Amsterdam – Haarlem. De ingang is gericht op Amsterdam. De poort in Amsterdam, de Haarlemmerpoort, is gericht op Haarlem.
De Amsterdamse Poort ligt op 20 minuten lopen van het station. De gemakkelijkste route is om het centrum van Haarlem heen. Vanaf de voorzijde van het station gaat u via Stationsplein linksaf de Jansweg in en onder het spoor door. Vervolgens gaat u rechtsaf Prinsen Bolwerk dat na de Prinsenbrug over gaat in de Oudeweg. U gaat de Oostvest in. Deze weg loopt parallel aan de Gedempte Oostersingelgracht en komt uit bij de Amsterdamse Poort.
Met de bus is de poort bereikbaar via:
- Stadsbus 2 (richting Spaarnwoude via Station) uitstaphalte Nagtzaamplein. Vanaf hier is het nog 4 minuten lopen via Teylersplein, linksaf de A.L. Dyserinckstraat in en rechts naar de Teylerstraat.
Molen De Adriaan
Molen De Adriaan is in 1779 in gebruik genomen voor het malen van onder meer tufsteen. In 1802 werd de molen verkocht aan een tabakshandelaar en werd er tabak geproduceerd, tot dat de molen in 1865 van eigenaar en functie veranderde en diende het als korenmolen. Na een zware storm in 1930, waardoor de molen zwaar werd beschadigd, kwam het leeg te staan. Twee jaar later ging het in vlammen op na een grote brand. De bevolking wil de molen terug maar door armoede en het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam daar niks van terecht.
In 1991 werd de Stichting Molen de Adriaan opgericht en werden er plannen gemaakt voor de herbouw van de molen. Die begon in 1999 en de molen was in 2002 in ere hersteld.
Vanaf het station is het een kleine 15 minuten lopen naar Molen de Adriaan. Via Stationsplein gaat u rechtsaf de Jansweg in en over de Jansbrug. Na de brug loopt u een stukje door de Jansstraat en gaat linksaf de Korte Jansstraat in en vervolgens direct de Zakstraat. Aan het eind van deze straat gaat u rechtsaf naar de Koudenhorn en linksaf de Harmenjansbrug over en na de burg linksaf via de Scheepmakersdijk naar de molen.
Beste reiziger, hoe behulpzaam is Treinstationinfo.nl?
Geef uw beoordeling in sterren!
Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0
Geen beoordelingen tot nu toe. Uw stem kan de eerste zijn!
Spijtig om te horen dat wij u niet hebben kunnen helpen.
Wij willen ons graag verbeteren!
Vertel ons hoe wij de informatie over dit station kunnen verbeteren: