Musea
Louwman Museum
In 2010 in het Louwman Museum geopend door Koningin Beatrix. Het museum herbergt een grote collectie historische auto’s, motorfietsen en koetsen. De verzameling is sinds 1934 is door twee generaties Louwman bijeengebracht en voor publiek opengesteld.
Het museum stond eerder bekend als het Nationaal Automobiel Museum en de Louwman Collection dat in 1969 haar deuren opende in Leidschendam en verhuisde de collectie in 1981 naar Raamsdonksveer.
In 2003 werd de naam van de collectie gewijzigd in de Louwman Collection en in 2010 opende het nieuwe museum haar deuren.
Het Louwman Museum ligt 3 km Noordoostelijk van Station Den Haag Centraal. Lopend is het misschien wat ver maar u kunt wel een mooie wandeling maken door het Haagse Bos. Vanaf de voorzijde van het station loopt u via het Anna van Buerenplein en Pr. Irenestraat rechtsaf de Bezuidenhoutseweg in. U loopt de A12 over en gaat linksaf de Boslaan in. Vervolgens gaat u rechtsaf naar het park. In het park kunt u het beste de Leidsestraatweg volgen. Deze komt uit bij het Louwman Museum.
Met de bus is het museum bereikbaar via:
- Bus 90 (richting Lisse) uitstaphalte Louwman Museum. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen.
- Qliner 385 (richting Noordwijk ZH) uitstaphalte Louwman Museum.
- Qliner 386 (richting Oegstgeest) uitstaphalte Louwman Museum.
Boek nu alvast tickets voor het Louwman Museum in Den Haag en voorkom wachtrijen!
Mauritshuis
Het Mauritshuis huisvest het Koninklijk Kabinet van schilderijen en is een museum met veel schilderijen uit de Gouden Eeuw en topwerken uit de 18e eeuw. Het heeft een verzameling van 800 stukken.
Het Mauritshuis is tussen 1633 en 1644 gebouwd en fungeerde vanaf 1685 als een Hotel van Staat. Hoge gasten van de Staten-Generaal werden hier ondergebracht. In 1704 werd het bebouw door brand zwaar beschadigd en de herbouw in 1720 voltooid.
Als museum bestaat het Mauritshuis sinds 1822 en begon met 200 schilderijen, een geschenk van Koning Willem I.
In juni 2014 werd het museum, na een verbouwing van 2 jaar, weer geopend voor publiek.
Het Mauritshuis ligt nog geen kilometer van het station. Vanaf het station loopt u richting Malieveld en gaat linksaf de Bezuidenhoutseweg op die overgaat in de Herengracht. Via Korte Poten en Plein komt u bij het museum aan de Korte Vijverberg.
Met de bus is het museum bereikbaar via:
- Stadsbus 24 (richting Kijkduin) uitstaphalte Buitenhof/Hofweg. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen.
Met de tram is het museum bereikbaar via:
- Tram 15 (richting Nootdorp) uitstaphalte Buitenhof. Vanaf hier is het nog 4 minuten lopen.
- Tram 16 (richting Wateringen) uitstaphalte Kalvermarkt-Stadhuis. Vanaf hier is het nog 4 minuten lopen.
Haags Historisch Museum
Sinds 1986 huisvest het Haags Historisch Museum zich in het in 1636 gebouwde pand, waar ooit de schutters van het Sint-Sebastiaangilde bijeen kwamen. Het museum toont u de geschiedenis van de stad aan de hand van schilderijen en objecten uit de 16e tot en met de 21ste eeuw. Naast de vaste tentoonstelling ‘Typisch Haags’ zijn er ook wisselende tentoonstellingen te zien.
Het Haags Historisch Museum ligt, net als het Mauritshuis, aan de Korte Vijverberg op 10 minuten lopen van Den Haag Centraal. Voor de route beschrijving verwijs ik u naar de subpagina Musea, Mauritshuis. 100 meter voorbij het Mauritshuis vind u het museum aan uw rechterhand.
Met de tram is het museum bereikbaar via:
- Tram 15 (richting Nootdorp) uitstaphalte Korte Voorhout. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen via Tournooiveld.
- Tram 17 (richting Statenkwartier) uitstaphalte Korte Voorhout.
Museum de Gevangenpoort
De Gevangenpoort is een middeleeuwse gevangenis waar sinds 1882 het museum is gevestigd. In 1280 werd de gebouwd als belangrijkste toegang naar het Binnenhof. In 1370 werd de houten poort vervangen door een indrukwekkende stenen poort.
Van 1420 tot 1828 diende het gebouw tevens als gevangenis van het Hof van Holland. Hier kwam personen die een zwaar misdrijf hadden gepleegd terecht. In 1828 verloor het poortgebouw zijn functie als gevangenis en dreigde een sloop. Dit werd echter door een besluit van Koning Willem III op verzoek van de Minister-president tegengehouden en werd het een rijksmonument, dat na een renovatie werd geopend voor publiek.
Het Museum de Gevangenpoort ligt op een kilometer lopen van het station. Vanaf de voorzijde loopt u linksaf de Bezuidenhoutseweg in die over gaat in Herengracht. Via Korte Poten en Plein gaat u linksaf naar het Binnenhof en aan het eind rechtsaf Buitenhof in waar het museum aan ligt.
Met de tram is het museum bereikbaar via:
- Tram 15 (richting Nootdorp) uitstaphalte Buitenhof.
- Tram 17 (richting Statenkwartier) uitstaphalte Buitenhof.
Museon
Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum. Het museum heeft een collectie van meer dan 270.000 voorwerpen op gebied van o.a. geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, etc.
Het museum werd in 1904 opgericht als museum ten bate van het Onderwijs. In 1920 werd het Schoolmuseum overgenomen door de gemeente Den Haag en werd de naam gewijzigd naar Museum voor het Onderwijs.
In 1985 liet de gemeente een nieuw gebouw neerzetten en werd de naam veranderd in Museon. Een samentrekking van Museum en Onderwijs.
Met de bus is het Museon bereikbaar via:
- Stadsbus 24 (richting Kijkduin) uitstaphalte Bus-/tramhalte Gemeentemuseum/Museon. Vanaf hier is het nog 1 minuut lopen.
Gemeentemuseum Den Haag
Het Gemeentemuseum werd geopend op 29 mei 1985 en is een museum voor moderne kunst, kunstnijverheid, mode en muziekinstrumenten. Het gebouw is ontworpen door de beroemde architect Hendrik Petrus Berlage en is zijn laatste grote werk voor zijn dood in 1934.
Naast schilderijen van onder meer Mondriaan, Picasso en Monet biedt het museum veel keramiek, glas en zilverwerk.
Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig tentoonstellingen in het museum.
Met de bus is het Gemeentemuseum bereikbaar via:
- Stadsbus 24 (richting Kijkduin) uitstaphalte Bus-/tramhalte Gemeentemuseum/Museon. Vanaf hier is het nog 1 minuut lopen.
Panorama Mesdag
De Panorama Mesdag is het grootste schilderij van Nederland. Het cilindervormig schilderij heeft een omtrek van 120 meter en is 14 meter hoog. Het is geschilderd door Hendrik Willem Mesdag in 1881. Mesdag was gespecialiseerd in het schilderen van zeegezichten.
Op de Seinpostduin, toentertijd de hoogste duin van Scheveningen, werd het uitzicht op een glazencilinder getekend. Deze cilinder staat nog steeds in het midden van de Mesdag.
Het Museum bevindt zich aan de Zeestraat. Vanaf Station Den Haag Centraal loopt u er in ongeveer 25 minuten naar toe. Vanaf de voorzijde gaat u linksaf de Bezuidenhoutseweg in en rechtsaf naar de Prinsengracht. Via de Korte Voorhout en Tournooiveld gaat u rechts naar de Lange Voorhout en Heulstraat. Eind van deze straat gaat u rechtsaf Noordeinde in die over gaat in de Zeestraat.
Met de bus de Panorama Mesdag bereikbaar via:
- Stadsbus 24 (richting Kijkduin) uitstaphalte Bus-/tramhalte Mauritskade. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen via Parkstraat, linksaf op Plein 1813, Sophialaan en Zeestraat.
- Stadsbus 22 (richting Duindorp) uitstaphalte Bus-/tramhalte Mauritskade.
Beste reiziger, hoe behulpzaam is Treinstationinfo.nl?
Geef uw beoordeling in sterren!
Gemiddelde beoordeling 0 / 5. Aantal stemmen: 0
Geen beoordelingen tot nu toe. Uw stem kan de eerste zijn!
Spijtig om te horen dat wij u niet hebben kunnen helpen.
Wij willen ons graag verbeteren!
Vertel ons hoe wij de informatie over dit station kunnen verbeteren: