Bezienswaardigheden
Kamp Amersfoort
Kamp Amersfoort was een concentratiekamp ten tijde van de Tweede Wereldoorlog waar 35.000 mensen gevangen hebben gezeten en 650 mensen zijn omgekomen. Het kamp werd in 1939 in gebruik genomen als kazernecomplex voor gemobiliseerde militairen. In 1941 werd het door de Duitse bezetters overgenomen en deed het dienst als transit-kamp voor uitzendingen naar Duitsland maar later ook als werk- en strafkamp. Op 18 augustus 1941 kwamen de eerste gevangenen op Kamp Amersfoort.
Op 19 april 1945 werd het kamp door de commandant overgedragen aan het Rode Kruis. Op dat moment waren er nog een kleine 500 gevangenen.
Sinds 2000 is het kamp een officieel nationaal monument. Elk jaar vindt er op de schietbaan, waar tijdens de oorlog veel executies plaats hebben gevonden, een herdenking van de bevrijding plaats.
Met de bus is Kamp Amersfoort bereikbaar via:
- Stadsbus 19 (richting Amersfoort Begraafplaats Rusth) uitstaphalte Royal Haskoning DHV. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen.
Koppelpoort
De Koppelpoort is een stadspoort in Amersfoort die gebouwd is tussen 1380 en 1425. De poort werd in 1427 tijdens het beleg van de stad aangevallen maar de aanval werd afgeslagen. De Koppelpoort is een combinatie van land- en waterpoort en werd elke dag open en dicht gedaan door raddraaiers. Het huidige aanzien kreeg de poort tijdens de restauratie door Pierre Cuypers in 1885 en 1886.
De koppelpoort is op afspraak te bezoeken.
Via het Stationsplein, Stationsstraat, linksaf naar de Brouwersstraat, en rechtsaf het Smallepad in loopt u in 15 minuten naar de Koppelpoort.
Met de bus is de poort te bereiken via:
- Stadsbus 8 (richting Schuilenburg) uitstaphalte Centrum. Vanaf hier is het nog 7 minuten lopen via Stadsring, Molenstraat en Westsingel.
- Bus 102 (richting Apeldoorn) uitstaphalte Centrum.
Onze-Lieve-Vrouwentoren
De Onze-Lieve-Vrouwentoren is met 98,33 meter de op twee na hoogste kerktoren in Nederland en is waarschijnlijk tussen 1444 en 1470 gebouwd en behoorde bij een in de 18e eeuw verdwenen kerk. De exacte data van de bouw weet men niet. Nadat de kerk door de katholieken was overgenomen werd deze ook gebruikt als opslagplaats voor buskruit en laboratorium waar granaten werden gevuld. Door onvoorzichtigheid van een medewerker ontplofte de kerk in 1787 waarbij 17 mensen om kwamen en de kerk zwaar beschadigd. De reünie werd uiteindelijk afgebroken.
Lopend doet u er ongeveer 15 minuten over om bij de Onze-Lieve-Vrouwentoren te komen via het Stationsplein, Stationsstraat die over gaat in de Van asch van Wijckstraat en Molenstraat gaat u rechtsaf de Westsingel op en linksaf Lieve Vrouwekerkhof.
Met de bus is de toren bereikbaar via:
- Stadsbus 5 (richting Vathorst via Schothorst) uitstaphalte Varkensmarkt. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen via Westsingel en rechtsaf Lieve Vrouwekerkhof.
- Stadsbus 6 (richting Rustenburg via Liendert-Z) uitstaphalte Varkensmarkt.
Paleis Soestdijk was de permanente woning van prinses Juliana, later koningin, en prins Bernhard van 1937 tot aan hun dood in 2004. Het paleis werd in 1650 gebouwd door de toenmalige burgemeester van Amsterdam als buitenverblijf. In 1674 werd het verkocht aan Willem III van Oranje en uitgebouwd tot jachtslot. Nadat het paleis van 1806 tot 1813 in handen was van het Franse Keizerrijk, kwam het na de Nederlandse Onafhankelijkheid in handen van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.
Met de bus is Paleis Soestdijk bereikbaar via:
- Bus 70 (richting Amersfoort CS) uitstaphalte Colenso, Soest. Vanaf hier is het nog 3 minuten lopen via de Amsterdamsestraatweg in noordelijke richting.
- Bus 72 (richting Bundschoten Blauwe Reiger) uitstaphalte Colenso, Soest.
- Bus 73 (richting Eemnes) uitstaphalte Colenso, Soest
Beste reiziger, hoe behulpzaam is Treinstationinfo.nl?
Geef uw beoordeling in sterren!
Gemiddelde beoordeling 4 / 5. Aantal stemmen: 1
Geen beoordelingen tot nu toe. Uw stem kan de eerste zijn!
Spijtig om te horen dat wij u niet hebben kunnen helpen.
Wij willen ons graag verbeteren!
Vertel ons hoe wij de informatie over dit station kunnen verbeteren: